Megérkezett és letölthető az iOS 9.3!

Ahogyan az várható volt, a mai nap folyamán befutott az iOS 9 eddigi legnagyobb frissítése, az iOS 9.3 is, ami jelentős újdonságokat hozott magával iPhone-on és iPaden is: Night Shift mód, továbbfejlesztett Jegyzetek és Egészség appok és 3D Touch funkciók.

Érdekes módon az Apple már január közepén beharangozta az új iOS-verzió érkezését, sőt, még egy weboldalt is készített a frissítésnek, melyen a legfontosabb újításokat mutatják be. A bevezető így szól:

A legújabb verzió számos innovatív újdonságot ad az iOS-hez, a világ legfejlettebb mobil operációs rendszeréhez. Az alkalmazások tetemes része esett át fejlesztésen, és egy olyan új funkcióval is bővült a rendszer, amely nyugodtabb pihenéshez segíthet éjszakánként.

Valószínűleg sokan vannak, akik közvetlenül lefekvés előtt még nyomogatják egy kicsit az iPhone-jukat vagy iPadjüket. Ez abblól a szempontból nem szerencsés, hogy ha élénk kék fénynek tesszük ki a szervezetünket esténként, akkor bizonyítottan nehezebben tudunk elaludni. A Night Shift nevű funkció a készülék órája és földrajzi helyzete alapján képes meghatározni a napnyugta tartózkodási hely szerinti időpontját. Ha lement a nap, automatikusan melegebb színeket kezd el használni a kijelzőn, hogy ezzel is segítsen az agyunknak készülni a lefekvéshez. Reggel aztán visszatér a megszokott beállításokhoz.

iOS 9.3 Night Shift

Olyanokkal is gyakran találkozni, akik különböző érzékeny adatokat tartanak a gyári Jegyzetekalkalmazásban, például PIN-kódokat, ami csak icipicit jobb megoldás annál, mintha közvetlenül a bankkártyánkra írnánk rá azt. Ők mostantól megvédhetik ezeket az adatokat, ugyanis jelszóval illetve Touch ID-vel zárhatunk le egyes jegyzeteket, vagyis ezekhez nem férhetnek hozzá illetéktelenek még akkor sem, ha feloldva jutnak hozzá a készülékünkhöz. A jegyzeteket ezentúl rendezhetjük a létrehozás dátuma, az utolsó módosítás dátuma illetve ábécésorrend szerint is.

Frissült az Egészség app is. Mostantól könnyebben kereshetünk új külső fejlesztésű appokat, melyekkel még teljesebb képet kaphatunk az egészségi állapottal kapcsolatban. A kategóriák (például a súllyal, edzéssel vagy alvással kapcsolatos csoportok) új, csúszkás menüben kaptak helyet, innen juthatunk el gyorsan a különböző alkalmazásokhoz. Az Egészség appban mostantól az Apple Watch által használt körök is megjelennek az appban (egészen érdekes, hogy eddig ez miért nem volt így), igaz picit más formában.

iOS 9.3 Health

További apróságok is megjelentek az iOS 9.3-ban a 3D Touch funkcióknál a gyári alkalmazások esetében. Az Egészség alkalmazásból egy erősebb érintéssel előhívhatjuk a Medical ID-t és a Dashboardot, az Időjárásban pedig megnézhetjük a pillanatnyi helyzetünkhöz, vagy a leggyakrabban böngészett helyekhez kapcsolódó előrejelzést, de új várost is hozzáadhatunk. Az App Store ikonján elérhető 3D Touch-funkciók között végre megjelenik az „Update All” lehetőség, vagyis azonnal letölthetjük az összes elérhető frissítést. A Részvények app ikonján gyorsan indíthatunk keresést, az Iránytű esetében pedig a vízszintmérést is egyből elérhetjük. A Beállítások app ikonja is kapott 3D Touch-opciókat, gyorsan beléphetünk a háttérképválasztáshoz, az akkumulátor, Wi-Fi és Bluetooth beállításaihoz.

iOS 9.3 3D Touch

Kicsit átalakult a News alkalmazás is, bár ennek kisebb a jelentősége itthon, hiszen csupán trükközéssel férhetünk hozzá. A For You szekcióban nekünk válogatott híreket láthatunk, a videókat egyből le tudjuk játszani a hírfolyamból, valamint iPhone-ra is megérkezett a várva-várt vízszintes nézet. A hírek frissítése az Apple ígérete alapján sokkal gyorsabbá vált.

A legjelentősebb változások az oktatás területére érkeztek, ami jelzi, hogy az Apple komolyan gondolja, hogy az iPadnek nagy jövője lehet az iskolákban – igaz, nem Magyarországon, ugyanis itthon ezek a funkciók nem érhetők el. Máshol viszont megérkezett a felhasználókezelés az iOS-be, igaz, csak a központilag menedzselt iskolai iPadek esetében. A diákok a saját profiljukba bejelentkezve a saját beállításaikat és adataikat látják, ráadásul ez hálózaton történik, ezért bármely iskolai iPadre beléphetnek. Az iPadeket a tanárok az új Classroom app segítségével menedzselhetik, a Screen View-val láthatjuk, mi történik éppen az adott iPad kijelzőjén, alkalmazásokat indíthatnak el, jelszókat törölhetnek, vagy kitükrözhetik egy-egy iPad képét egy Apple TV-re AirPlay-en. Az Apple School Manager segítségével pedig az iskolák szuperegyszerűen menedzselhetik az összes Apple-készüléket. Ehhez kapcsolódik az újfajta, Managed Apple ID-ik megjelenése is, amit az iskolák könnyedén létrehozhatnak a tanulók számára.

A hivatalos lista a XXX MB-os frissítésben található változásokról az alábbi:

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést az iPhone-unk vagy iPadünk tartalmáról. Készíthetünk teljes biztonsági mentést az iCloud-tárhelyünkbe, vagy számítógépünkre az iTunes segítségével.

Az iOS 9.3 az alábbi készülékekkel kompatibilis: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, ötödik és hatodik generációs iPod touch.

Legújabb készülékek

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X