Blog

Lehullt a lepel az iPhone SE-ről, az új iPad Pro-ról és az új Apple Watch modelljeiről

Az Apple három új készüléket mutatott be. Az elsők az új Apple Watch modellek voltak, amit a már nagyon régóta várt iPhone SE követett, végül lehullt a lepell az új 9,7 colos tabletről, az iPad Próról. Ahogyan megszokhattuk, az előadás első perceiben érdekfeszítő információkat osztott meg velünk Tim Cook. Például azt, hogy immáron egymilliárd aktív Apple eszköz van a világon.

Hogy teljes legyen az előadás, a CEO az első percekben beszélt a titkosításról. Elmondta, hogy az iPhone az emberek legszemélyesebb készüléke, s pont ezt akarják a kormányzatok feltörni. Természetesen ők ezt nem fogják hagyni, hiszen az erős titkosításban bíznak. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezért felelősséggel tartoznak, s ezzel nem fognak felmondani, hiszen kötelességüknek érzik az almások a felhasználók biztonságának megóvását.

Nem sokkal később Tim felkérte Lisa Jacksont, aki a környezetről beszélt. Mint azt tudhatjuk, az Apple nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiára, ami meg is látszik, hiszen világszinten az almás tevékenységek 93 százaléka működik megújuló energiával (nap, víz és szél), ami szintén megdöbbentő adat. Az ezt követő percekben láthattunk egy pofás kis videót az újrahasznosításról, hogy mi történik az újrahasznosított iPhone-okkal (amint lesz videó, kirakjuk).

Jeff Williams is feltűnt a színpadon, aki az egészségről beszélt. Olyan érdekes információkat mondott el, mint a nem olyan régen bevezetett ResearchKit segítségével olyan egészségügyi adatokhoz jutottak hozzá, amellyel jelentősen segítik az orvostudományt. Ez az eddigi legnagyobb bázis, amit a történelem valaha megírt. Legyen szó asztmáról, különféle rohamról vagy akár Alzheimer-kórról, a ResearchKit által sokat tanultak a kutatók és orvosok. És mindehhez csak egy iPhone vagy Apple Watch szükséges.

CareKit. Egy olyan framework, ami által a fejlesztők olyan alkalmazásokat csinálhatnak, amivel a betegek jobban megértik a betegségeiket, illetve a vele járó dolgokat. Követni tudják az egészségügyi állapotukat. Egy program ennek kapcsán már mától elérhető, ez pedig a Parkinson betegeket fogja érinteni, míg a keretrendszer április folyamán startol.

Új Apple Watch modellek

A szép egészségügyi felvezetés után szóba kerültek az új Apple Watch modellek. Lényegében új szíjakat jelentettek be. Ezek közül lesznek új, szőtt szíjak, amelyek különféle színben lesznek elérhetőek. Természetesen a sportszíjakat sem hagyták ki. A jó hír, hogy ezentúl 299 dollártól indul az Apple Watch ára, ami elég barátinak számít. Tim szeretné, ha minél több emberen ott lenne az okosóra.

Apple TV

Szó esett, hogy milyen újdonságok várnak az Apple TV felhasználóira. Sajnos nekünk rossz hír, hogy ebből szinte minden csak Amerika szerte lesz elérhető, így nem minden fog minket érinteni.

iPhone SE

A készülék bemutatása előtt jött egy kis statisztika. A tavalyi év folyamán összesen 30 millió 4 colos iPhone-t értékesítettek. Sőt, vannak olyan piacok, ahol inkább ezeket a készülékeket szeretik. Ilyen például Kína.

Az iPhone SE teljesen ugyanúgy fog kinézni, mint az 5s, azonban már 4 színben lesz elérhető. A belsőre jobban rágyúrtak, hiszen egy A9-es processzor és M9-es koprocesszor található benne. Az új SE modell mind CPU és GPU teljesítményben megegyezik a 6s modellekével. Ha az 5s-hez hasonlítjuk, akkor a CPU kétszer, míg a GPU háromszor gyorsabb.

iSight kamera. A szóbeszédeknek megfelelően megkapta az új 4 colos telefon a 12 megapixeles szenzort. Teljesen ugyanaz ez is, mint ami a 6s modelljeiben van, így itt is elérhető az Élő Fotók mód és a 4K videófelvétel. Ha pedig előlapi kamera, akkor az SE-nél szintén elérhető a Retina Flash funkció.

Gyorsabb LTE, debütált az NFC chip, ami lehetővé teszi az Apple Pay-t. Ha pedig az áráról beszélünk, akkor 399 dollár lesz a 16 GB-os modell, míg a 64-es 499. Március 24-től elérhető, 31-től pedig megvásárolható. Első körben Magyarországon nem lesz kapható, azonban május végére 110 országban lesz beszerezhető, köztük nálunk egyaránt.

iPad Pro

A vezetők elmondása szerint a novemberben megjelent iPad Pro nagy népszerűségre tett szert. Szeretik az emberek a munka terén is használni, e kapcsán pedig az Apple Pencil is szerepet kapott. Nem csoda hát, hogy a nagy testvér sikereit megörökli a középső. Bemutatkozott a 9,7 colos iPad Pro!

Mivel eléggé népszerű a 9,7 col, így úgy gondolták, hogy ideje egy nagy frissítést ejteni. Nem csoda, hiszen ilyen méretű almás táblagépből már 200 milliót értékesítettek világszerte. Magyarán mondva ugyanazokat a Pro alkatrészeket kapta a 9,7-es tablet, mint a nagyobbik testvére. 40 százalékkal kevesebb fényt ver vissza, ugyanakkor 25 százalékkal fényesebb, mint a novemberi rokona. Ha az Air 2-höz hasonlítjuk, akkor 25 százalékkal jobb a színtelítettsége.

TrueTone Display. Érzékeli, hogy milyen színhőmérsékletű fények érik a tabletet, így a készülék automatikusan beállítja a színhőt. Sokban hasonlít ez a NightShift módra, hiszen automatikusan olyan színhőmérsékletet ad, ami az adott helyhez a legmegfelelőbb.

Természetesen itt is bemutatkozott a négy hangszórós kialakítás, plusz szintén debütál az A9X processzor az M9-el karöltve. Ennek kapcsán szintén elérhető a Hey Siri. Új Smart Keyboard, azonban marad a régi Apple Pencil. Szintén 12 megapixeles kamera, ugyanazokkal a funkciókkal, mint amivel az iPhone SE debütált.

Új kiegészítő. Lightning SD kártyaolvasó és USB adapter. Utóbbi lehetővé teszi, hogy akár egy kamerát, mikrofont vagy egyéb dolgokat csatlakoztassunk hozzá.

Végül az új iPad Pro is négy színben kerül piacra, hiszen megjelent a rozéarany opció. 599 dodó a 32 GB-os és 749 a 128-as. Sőt, 899-ért még egy 256-os modellre is lecsaphatunk (illetve a nagyobb testvére esetében is). Szintén március 24-től válik előrendelhetővé, 31-től pedig megvásárolhatóvá. Magyar megjelenésről egyelőre nem tudni, de vélhetően a megjelenés napján már nálunk is megvásárolható lesz. Jó hír, hogy az Air 2 továbbra is piacon marad.

Forrás: ihungary.hu

Megérkezett és letölthető az iOS 9.3!

Ahogyan az várható volt, a mai nap folyamán befutott az iOS 9 eddigi legnagyobb frissítése, az iOS 9.3 is, ami jelentős újdonságokat hozott magával iPhone-on és iPaden is: Night Shift mód, továbbfejlesztett Jegyzetek és Egészség appok és 3D Touch funkciók.

Érdekes módon az Apple már január közepén beharangozta az új iOS-verzió érkezését, sőt, még egy weboldalt is készített a frissítésnek, melyen a legfontosabb újításokat mutatják be. A bevezető így szól:

A legújabb verzió számos innovatív újdonságot ad az iOS-hez, a világ legfejlettebb mobil operációs rendszeréhez. Az alkalmazások tetemes része esett át fejlesztésen, és egy olyan új funkcióval is bővült a rendszer, amely nyugodtabb pihenéshez segíthet éjszakánként.

Valószínűleg sokan vannak, akik közvetlenül lefekvés előtt még nyomogatják egy kicsit az iPhone-jukat vagy iPadjüket. Ez abblól a szempontból nem szerencsés, hogy ha élénk kék fénynek tesszük ki a szervezetünket esténként, akkor bizonyítottan nehezebben tudunk elaludni. A Night Shift nevű funkció a készülék órája és földrajzi helyzete alapján képes meghatározni a napnyugta tartózkodási hely szerinti időpontját. Ha lement a nap, automatikusan melegebb színeket kezd el használni a kijelzőn, hogy ezzel is segítsen az agyunknak készülni a lefekvéshez. Reggel aztán visszatér a megszokott beállításokhoz.

iOS 9.3 Night Shift

Olyanokkal is gyakran találkozni, akik különböző érzékeny adatokat tartanak a gyári Jegyzetekalkalmazásban, például PIN-kódokat, ami csak icipicit jobb megoldás annál, mintha közvetlenül a bankkártyánkra írnánk rá azt. Ők mostantól megvédhetik ezeket az adatokat, ugyanis jelszóval illetve Touch ID-vel zárhatunk le egyes jegyzeteket, vagyis ezekhez nem férhetnek hozzá illetéktelenek még akkor sem, ha feloldva jutnak hozzá a készülékünkhöz. A jegyzeteket ezentúl rendezhetjük a létrehozás dátuma, az utolsó módosítás dátuma illetve ábécésorrend szerint is.

Frissült az Egészség app is. Mostantól könnyebben kereshetünk új külső fejlesztésű appokat, melyekkel még teljesebb képet kaphatunk az egészségi állapottal kapcsolatban. A kategóriák (például a súllyal, edzéssel vagy alvással kapcsolatos csoportok) új, csúszkás menüben kaptak helyet, innen juthatunk el gyorsan a különböző alkalmazásokhoz. Az Egészség appban mostantól az Apple Watch által használt körök is megjelennek az appban (egészen érdekes, hogy eddig ez miért nem volt így), igaz picit más formában.

iOS 9.3 Health

További apróságok is megjelentek az iOS 9.3-ban a 3D Touch funkcióknál a gyári alkalmazások esetében. Az Egészség alkalmazásból egy erősebb érintéssel előhívhatjuk a Medical ID-t és a Dashboardot, az Időjárásban pedig megnézhetjük a pillanatnyi helyzetünkhöz, vagy a leggyakrabban böngészett helyekhez kapcsolódó előrejelzést, de új várost is hozzáadhatunk. Az App Store ikonján elérhető 3D Touch-funkciók között végre megjelenik az „Update All” lehetőség, vagyis azonnal letölthetjük az összes elérhető frissítést. A Részvények app ikonján gyorsan indíthatunk keresést, az Iránytű esetében pedig a vízszintmérést is egyből elérhetjük. A Beállítások app ikonja is kapott 3D Touch-opciókat, gyorsan beléphetünk a háttérképválasztáshoz, az akkumulátor, Wi-Fi és Bluetooth beállításaihoz.

iOS 9.3 3D Touch

Kicsit átalakult a News alkalmazás is, bár ennek kisebb a jelentősége itthon, hiszen csupán trükközéssel férhetünk hozzá. A For You szekcióban nekünk válogatott híreket láthatunk, a videókat egyből le tudjuk játszani a hírfolyamból, valamint iPhone-ra is megérkezett a várva-várt vízszintes nézet. A hírek frissítése az Apple ígérete alapján sokkal gyorsabbá vált.

A legjelentősebb változások az oktatás területére érkeztek, ami jelzi, hogy az Apple komolyan gondolja, hogy az iPadnek nagy jövője lehet az iskolákban – igaz, nem Magyarországon, ugyanis itthon ezek a funkciók nem érhetők el. Máshol viszont megérkezett a felhasználókezelés az iOS-be, igaz, csak a központilag menedzselt iskolai iPadek esetében. A diákok a saját profiljukba bejelentkezve a saját beállításaikat és adataikat látják, ráadásul ez hálózaton történik, ezért bármely iskolai iPadre beléphetnek. Az iPadeket a tanárok az új Classroom app segítségével menedzselhetik, a Screen View-val láthatjuk, mi történik éppen az adott iPad kijelzőjén, alkalmazásokat indíthatnak el, jelszókat törölhetnek, vagy kitükrözhetik egy-egy iPad képét egy Apple TV-re AirPlay-en. Az Apple School Manager segítségével pedig az iskolák szuperegyszerűen menedzselhetik az összes Apple-készüléket. Ehhez kapcsolódik az újfajta, Managed Apple ID-ik megjelenése is, amit az iskolák könnyedén létrehozhatnak a tanulók számára.

A hivatalos lista a XXX MB-os frissítésben található változásokról az alábbi:

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést az iPhone-unk vagy iPadünk tartalmáról. Készíthetünk teljes biztonsági mentést az iCloud-tárhelyünkbe, vagy számítógépünkre az iTunes segítségével.

Az iOS 9.3 az alábbi készülékekkel kompatibilis: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, ötödik és hatodik generációs iPod touch.

Miket mutatott be eddig az Apple a Town Hallban?

A helyi idő szerint ma este kezdődő Apple-esemény helyszíne a jelenlegi cupertinói főhadiszállás legnagyobb előadóterme, a Town Hall. Mostanában a legfontosabb eseményeket jellemzően nem itt tartották, de ez nem jelenti azt, hogy a 4 Infinite Loop címen található helyszín csupa érdektelen eseménynek adott helyet, sőt.

Az Apple jelenlegi főhadiszállásán nincs olyan előadóterem, ami megfelelő lenne a mostanában megszokott nagyszabású események számára – a Town Hall mindössze 300 főt fogad be. Az iPhone-bemutatókat jellemzően máshol tartja a cég, a WWDC-ről nem is beszélve, bár a fejlesztői konferencia kicsit kilóg a sorból, hiszen rendszerint több ezer vendég érkezik rá.

Az épülő Apple Campus 2 területén lesz egy új, 1000 férőhelyes auditórium is, melyet 161 millió dollárból (nagyjából 44 milliárd forintból) építenek. Várhatóan ebben a földalatti létesítményben mutatják majd be a jövő Apple-termékeit, ha végre befejezik – nemrég meg is osztott az Apple néhány fotót az építkezés jelenlegi állapotáról. Könnyen lehet tehát, hogy a ma esti lesz az utolsó keynote, amit a Town Hallban tartanak. De milyen bemutatók voltak itt korábban? Jason Snell és Stephen Hackett járt utána a Six Colors hasábjain.

Az első iPod

Az első iPod2001-ben arról szóltak a pletykák, hogy az Apple be akar lépni a hordozható zenelejátszók piacára. Ez október 23-án beigazolódott, ugyanis Steve Jobs bemutatta az első iPodot a nagyközönségnek. A szlogen szerint 1000 dal fért el innentől kezdve a zsebünkben – és az Apple-re nem jellemző módon minden újságíró kapott egy bétaverziót a készülékből. Ezekre zeneszámokat szinkronizáltak az Apple-nél, és mellétették azoknak a CD-knek a dobozait is, amiket rátöltöttek, így látszott, mennyivel kevesebb helyet foglal az akkor aprónak számító első iPod. Érdekesség: a végleges verzió polcokra kerülése után a kiosztott iPodok megszűntek működni, ha az újságírók frissítették a szoftvert rajtuk.

Legújabb készülékek

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X